Yerliyerinde Forum
...:::Karate:::... 212
Yerliyerinde Forum
...:::Karate:::... 212
Yerliyerinde Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Aradığın Ama Bulamadığın Her Şey Yerliyerinde
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 ...:::Karate:::...

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
by_mami
Admin
Admin
by_mami


Mesaj Sayısı : 793
Rep Gücü : 2270
Kayıt tarihi : 01/04/09
Yaş : 28
Nerden : erzurum

Coins
Coins Coins: 50

...:::Karate:::... Empty
MesajKonu: ...:::Karate:::...   ...:::Karate:::... EmptyCuma Haz. 05, 2009 5:42 pm

...:::Karate:::... 1738
Karate, Japonca'da "boş" anlamına gelen kara ve "el" anlamına gelen te kelimelerinden oluşur. Karate kelimesinin tam Türkçe tercümesi "boş el" olarak karşımıza çıkar. Buna karşın buradaki boş'luk kökenleri Uzak Doğu düşüncesinde aranması gereken felsefi bir kavramdır.



"Gerçek Karate odur ki, günlük hayat içinde kişinin zihin ve bedenini eğitir, alçakgönüllük ruhu geliştirir ve kritik zamanlarda tam olarak adalete sadık kalınmasını sağlar"
Gichin Funakoshi Karate-do Nedir ?

"Gerçek Karate odur ki, günlük hayat içinde kişinin zihin ve bedenini eğitir, alçakgönüllük ruhu geliştirir ve kritik zamanlarda tam olarak adalete sadık kalınmasını sağlar".

Gichin Funakoshi

Karate-do, Japonca'da "boş" anlamına gelen kara ve "el" anlamına gelen te kelimelerinden oluşur. Karate kelimesinin tam Türkçe tercümesi "boş el" olarak karşımıza çıkar. Buna karşın buradaki boş'luk kökenleri Uzak Doğu düşüncesinde aranması gereken felsefi bir kavramdır. Karete kelimesinin anlam olarak karşılığının "boş zihin" (empty mind) olduğunu düşünmek daha doğru olur. Yol anlamına gelen - do ekinin de gelmesiyle Karate-do herhangi bir kendini savunma uygulaması olması olmasının ötesinde başlı başına bir yaşam biçimidir.

Doğru Karate çalışmasında amaç zihin ve tekniği bir bütün haline getirmeye çalışmaktır. İdmanlarda fiziksel tekniklerin uygulanması, aslında önce zihinde oluşturulan düşüncelerin saf bir ifadesini ortaya çıkartma çabasıdır. Zihinsel konsantrasyonun geliştirilmesiyle fiziksel hareketlerin özü daha iyi anlaşılır.

Kişinin uygulamalarının ve tekniğinin gelişmesiyle ruhun ve zihniyetinin geliştirilmesi ve terbiye edilmesi amaçlanır. Örneğin, Karate-do çalışmaları içerisinde zayıf ve kararsız hareke
tlerin giderilmesi, zihnimizdeki "zayıflık" ve "karasızlığın" giderilmesine katkıda bulunur. Sonuçta bir Karateka'yı (Karate öğrencisi) güçlü yapan salt fiziksel gücü değil vucüt ve zihin koordinasyonunu sağlama yeteneğidir.

Bu anlamıyla Karate-do bir yaşam anlayışı haline alır ve kişinin güçlü, sağlıklı ve barışçı bir birey olarak yaşamasını hedefler. Karate-do yaş, cinsiyet ve fiziksel durum şartı aranmadan isteyen herkesin katılabileceği bir spor çalışması; fiziksel ve zihinsel gelişimi birey olarak gerçekleştirmeye imkân sağlayan bir eğitim yoludur. Karate'nin Yararları Karate'nin kamuoyunda bilinen en başta gelen faydası, bireylerin kendilerine yönelmiş bir fiziksel saldırı karşısında kendilerini silahsız olarak savunabilme yollarını öğretiyor olmasıdır.

Karate teknikleri kişiye, vücudun tüm bölgelerini en etkin şekilde kullanarak kendisini savunma imkanı sağlar. Fakat Karate'nin yararları bunun çok ötesine uzanmaktadır.

Her yaş grubundan insanlar için Karate-do, günlük uğraşıları dışında kişilere yaratıcı, eğitici, güvenli ve üretken zaman harcama imkanını sağlar. Özellikle genç yaştakiler için Karate doğru çalışıldığında, vücut duruşunu geliştirmenin dışında, düşünme sürecine ilişkin becerileri de geliştirirler. Kişi, zihinsel ve bedensel becerileri konusunda daha bilinçli olur ve kendine olan güveni artar.

Karete dikkati toplama yetisinin geliştirmesi ile bireyin bağımsızlığını ve kişisel bütünlüğünü fark etmesine yardımcı olur. Kişinin kendisine ve yaşıtlarına olan güvenini ve saygısını arttırır. Bedensel ve zihinsel disiplin, sorumluluk duygusu gibi yeteneklerinin gelişmesini sağlar.

Yetişkinler için özellikle Karate-do çalışmaları stres azaltıcı hareketlerle bedensel ve zihinsel rahatlama imkanı sağlar. Dayanıklılık, kas gücü ve bedensel kuvvetin azalmasına mani olur.

Kısaca Karate'nin ruhsal ve bedensel gelişime yönelik amaçları; doğru, ciddi ve disiplinli çalışmayı öğrenmek; zihinsel v
e bedensel eğitim vasıtası ile güçlü ve canlı bir ruhsal enerjiye sahip olmak; saygınlık, nezaket, içtenlik ve samimiyeti geliştirmektir. Karate-do takım sporlarından farklı olarak bireyin, kendi kendisini geliştirmesine odaklanmıştır. Yarışma maçlarının amacı, kişinin kendi açıklarını kapatması ve gerçekte başkalarına karşı değil kendisine karşı yarıştığının farkına varabilmesini sağlamaktır.

Kazanmak kadar kaybetmenin de öğrenilmesi gerekir, çünkü kazanmak da kaybetmek de aynı ölçüde önemlidir.

Karate Çalışmasının Bölümleri

Karate çalışması temel olarak üç bölüme ayrılır: Kihon (Temel teknikler), Kata (Formlar) ve Kumite ( müsabaka).

Her bölüme ait teknikler refleks haline dönüşene değin eğitim en temel düzeyde verilir. Kişi, zaman içinde teknik olarak geliştikçe, fiziksel gelişme de gerçekleşir. Bununla birlikte çalışmalar daha yüksek dayanıklılık gerektirmeye başlar. Bu aşamada öğrenci daha ayrıntılı ve zor kata çalışmalarına ve daha hareketli kumite çalışmalarına başlar. Çalışmalar sürdükçe kişi, dayanıklılık, hız ve koordinasyon kazanır.

İdmanlar sırasında Karategi denilen özel ve hafif bir giysi giyilir. Bunun dışında, kişinin kendisini ve çalışma arkadaşını sakatlanma ihtimaline karşı koruyan "ellik" ve "dizlik" kullanılır. Genel kabulün aksine, Karate-do çalışmalarında sakatlanma olayları diğer spor çalışmalarına nazaran daha düşük seviyededir. Kişinin yetkinlik kazanması, hareketlerini ve hislerini kontrol altında tutması ile ölçülür.

Topluluk Kurmanın Amacı Çalışma Programı

Karate-do Sporu günümüzde Türkiye'de üniversiteler arasında hızla yayılmaktadır. Halen Ankara'da ODTÜ ve Gazi Üniversitelerinde spor toplulukları altında Karate-do çalışılmakta, üniversiteleri temsilen takımlar oluşturulmakta ve karşılaşmalar düzenlenmektedir. Hacettepe Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri arasında da bu spor ile uğraşmak isteyen geniş bir kesim bulunmasına karşın, bu güne değin bir girişimin orta
ya çıkmamış olması sorunlara yol açmaktadır. Şöyleki;

Karate-do, Türkiye'de, ve Ankara'da da, maalesef genellikle ne olduğu tam olarak belli olmayan, ehliyetsiz kişilerce idare edilen, sağlıksız ve bir ölçüde siyasallaşmış salonlarda çalışılmaktadır (istisnalar dışında !). Öte yandan kaliteli, düzeyli spor salonları ise ulaşım imkanları açısından nispeten uzak yerlerdedir ve bir öğrencinin karşılayabilmesi çok zor ders ücretleri talep etmektedirler.

İçeriği yukarıda tarif edildiği şekli ile, doğru Karate-do doğru çalışması yapmak isteyen üniversitemiz öğrencisi, akademik ve idari personeli için en makul çözüm Hacettepe Üniversitesi bünyesinde, diğer üniversitelerde olduğu gibi, bir Karate-do Topluluğu kurmaktı. Topluluğun kurulması ve çalışmaların başlaması ile hali hazırda başka yerlerde çalışmalara katılan veya daha önceden Karate sporu ile uğraşmış fakat şu an imkansızlıklar nedeni ile devam edemeyen kişiler Hacettepe çatısı altında toplanma imkanı bulmuşlardır.

İşlerlik kazanan topluluk Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğüne bağlı Türk Karate Federasyonu'ndan onay aldıktan sonra lisanslı sporcu yetiştirmeye başlayacak ve üniversitemizi çeşitli spor ve kültürel etkinliklerde temsil edebilecektir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://yerliyerinde.yetkinforum.com
 
...:::Karate:::...
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Yerliyerinde Forum :: SPOR :: Spor Dünyası :: Karate-
Buraya geçin: